نظرات موافق و مخالف نرخ گذاری
كلاف سردرگم قیمت گذاری فولاد باز می شود؟
متخصص فلز: نرخ گذاری فولاد در بورس، صادرات، دلال بازی و افزایش قیمت به معمای حدودا لاینحلی تبدیل گشته و در این بین هر بخش برمبنای منافع خود به آن می نگرد؛ قیمت فولاد و محصولات پیرامونی آن هم در این گیر و دار هر از گاهی یک پله صعود می کنند.
به گزارش متخصص فلز به نقل از ایسنا، با افزایش قیمت فولاد در ایام اخیر، کشمکش بر سر نرخ گذاری و نحوه عرضه این کالا در بازارها کماکان ادامه دارد و بنظر می رسد هر بخش برمبنای منافع، چالشها و تجربیاتی که چرخه عرضه این کالا با آن مواجه بوده، به آن می نگرد. این واکنشها بعد از تعیین قیمت عرضه شمش فولادی در بورس کالا برمبنای ۷۰ درصد قیمت CIS که روز ۱۶ دی ماه ۱۳۹۹ از طرف رزم حسینی ـ وزیر صمت ـ اعلام شد، اوج گرفت.
بورسی ها که بیشتر از منظر منافع سهامداران به فولاد نگاه می کنند معتقدند نهادهای بالادستی نباید در فرآیندهای بازار رقابتی دخالت کنند. اما سازندگان با این استدلال که بخش ساختمان ۳۵ درصد اقتصاد را دربرمی گیرد و مسکن یکی از مهمترین نیازهای خانوارها شمرده می شود، می گویند که با دمیدن به تنور افزایش قیمت فولاد، قیمت تمام شده مسکن را بالا نبریم.
در این بین، مجلس و دولت هم به دنبال چاره جویی هستند و بنظر می رسد اتخاذ تصمیم بینابینی مشکل شده است! سازندگان، عرضه مصالح ساختمانی در بورس، صادرات، دپوی محصولات در کارخانجات تولیدی و فضای دلالی در بازار آزاد را در افزایش قیمت فولاد موثر می دانند.
طی ماه های اخیر برای کنترل بازار مصالح ساختمانی، جلسات گوناگون کارشناسی در کمیسیونهای مجلس برگزار شده و عوامل مختلف اثرگذار بر بازار فولاد بررسی شده است. برآورد جلسات این بود که اولا مازاد بر مصرف داخلی، صادر شود، دوما صادرات منوط به عرضه در بورس باشد و قیمت فولاد بیش از ۸۵۰۰ تومان نباشد. در نهایت پارلمانی ها طی روزهای اخیر پیشنهاد کرده اند که صادرات تمام زنجیره فولاد، مشروط به عرضه در بورس باشد. فعالان صنعت ساختمان هم می گویند که مازاد نیاز داخلی باید صادر شود. البته بنا بگفته مسئولان ۳۰ میلیون تن فولاد در کشور تولید می شود که ۲۰ میلیون تن به مصرف داخلی و ۱۰ میلیون تن صادر می شود. بدین سبب مقادیر قابل توجهی فولاد بیش از نیاز مصرف داخلی در کشور وجود دارد.
داریوش اسماعیلی ـ معاون امور معدن و صنایع معدنی وزارت صمت ـ با اعلان اینکه در این شرایط مردم انتظار قیمت پایین برای فولاد دارند و در این راستا قیمت فولاد خصوصاً از خرداد ماه به بعد، قیمت های قابل قبولی نداشته است، اظهار داشت: واقعیت به شکلی بود که قیمت ها قابل قبول نبود. ستاد اقتصادی دولت در هفتم مرداد سال جاری یک مصوبه ۵ بندی در رابطه با کاهش قیمت محصولات فولادی صادر کرد؛ تمام این ها در این راستا بود تا محصولات فولادی با قیمت مناسب به دست مردم برسد.
بهرام سبحانی- رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران- هم معتقد است: تا دو سال قبل بورس کالا همچون ساعت کار می کرد اما از دو سال قبل تا حالا بورس بازیچه دست سیاست گذاران شده است. بورس با دستورالعمل رقابت به قیمت عادلانه نمی رسد؛ پس به صورتی قیمت سازی صورت می گیرد. زمانی که قیمت پایه را مشخص می نماییم و همزمان قیمت جهانی بالا می رود و ما قیمت پایه را کاهش می دهیم، در حقیقت به صورتی قیمت سازی می نماییم. از یک سو می گوییم کالا بایستی به دست مردم برسد اما از طرف دیگر قیمت شمش را پایین آورده و سپس آنرا رها می نماییم.
سه روز قبل هم رسول خلیفه سلطانی ـ دبیر انجمن فولاد ـ اعلام نمود که فولادسازان برای اجرای کامل شیوه نامه دولت به میدان آمده اند.
اما حسن قالیباف اصل ـ رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ـ مدتی پیش با یادآوری نتایج منفی قیمت گذاری دستوری در عرضه های بورسی، نتیجه این اقدام را متضرر شدن سهامداران، عرضه این محصولات در بازار آزاد به قیمت های گزاف و نیز سرازیر شدن درآمدهای کلان به جیب واسطه ها و به زیان مردم دانست و از «نهادهای بالادستی» خواست برای مقابله با چنین نتایج ناخواسته ای، در فرآیندهای بازار رقابتی دخالت نکنند.
از جانب دیگر، سازندگان که صادرات، دپوی کالا، دلال بازی وعرضه فولاد در بورس را از عوامل افزایش قیمت عنوان می کنند، معتقدند اگر مقرر است صادرات داشته باشیم باید تولید را افزایش دهیم. ایرج رهبر ـ نایب رئیس انجمن انبوه سازان استان تهران ـ در این خصوص به ایسنا اظهار داشت: در تصمیم گیری برای فولاد باید منافع همه مردم و متقاضیان مسکن که از رشد قیمتها متضرر شده اند را در نظر بگیریم؛ نه اینکه منافع عده ای سهامدار. اینکه دائما فولاد را صادر نماییم تا شرکتهای فولادی سود بیشتری ببرند و قیمت این کالا در بورس رشد کند چاره مناسبی نیست.
وی با اعلان اینکه تولیدکنندگان فولاد از انرژی ارزان برمبنای نرخ ریال استفاده می نمایند و محصولات خودرا با دلار می فروشند اضافه کرد: طبق جلساتی که در کمیسیون عمران مجلس داشتیم برمبنای محاسبات تمامی هزینه های تولید، فولاد باید کیلویی ۸۵۰۰ تومان به دست مصرف کننده برسد؛ تازه ما دست بالا را گرفتیم. اما می بینیم که در یک حرکت انتقالی به بورس، قیمتها دو برابر می شود تا جایی که هر کیلو فولاد در بازار آزاد طی روزهای اخیر به ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان رسیده و البته هرکس هرچقدر دلش می خواهد می فروشد.
رهبر اظهار داشت: ابتدای بامداد از فروشندگان فولاد قیمتها را می پرسیم و عنوان می کنند بگذارید ساعت ۱۱ به بعد قیمت می دهیم. یعنی می خواهند ببینند قیمت فولاد در بورس چگونه است و برمبنای آن نرخ بدهند. قبلا فقط طلا بطور روزانه قیمت گذاری می شد ولی حالا می بینیم که مصالح ساختمانی هم به این گرفتاری گرفتار است.
منبع: متخصص فلز
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب