رئیس انجمن صنعت دخانیات هشدار داد
خطر توقف تولید و بازگشت قاچاق سیگار
رئیس هیئت مدیره انجمن تولید و واردكنندگان صنعت دخانیات نسبت به احتمال بازگشت سیگار قاچاق به بازار در صورت عدم تخصیص ارز برای ترخیص مواد اولیه آن هشدار داد.
به گزارش متخصص فلز به نقل از مهر، محمدرضا تاجدار امروز در نشستی خبری با اشاره به عدم تخصیص ارز به واحدهای تولید مواد دخانی و سیگار در سه ماه گذشته اظهار داشت: ما پیش فاکتور را از جانب قرارداد خارجی دریافت می نماییم و آنرا در سامانه ثبت سفارش وزارت صنعت به ثبت می رسانیم. بعد از آن کد ثبت سفارش داده شده و به بانک عامل معرفی می شویم. اما بانک مرکزی اعلام می کند امکان تخصیص ارز به مواد اولیه واحدهای تولیدی مواد دخانی و سیگار را نداریم.
وی افزود: عمده خرید ما از تولیدکنندگان توتون در امارات است و یا از دیگر کشورها وارد می نماییم اما به سبب تحریم ها وارد بنادر امارات می شود و سپس به بنادر کشور می آید که این مساله هم زمان واردات مواد اولیه تولید سیگار را به دو تا سه ماه می افزاید و هم منجر به افزایش واردات آن می شود.
رئیس هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان صنعت دخانیات با اعلان اینکه بانک مرکزی از اردیبهشت ماه تابحال گواهی آماری برای ثبت سفارش مواد اولیه تولید سیگار صادر نکرده، تصریح کرد: توجیه بانک مرکزی این است که گروه کالایی مواد اولیه تولید سیگار تغییر کرده و به آن ارز نیمایی داده نمی گردد. تولیدکنندگان باید ارز اشخاص که همان ارز بازگشتی از صادرات است را تهیه کرده و با بهره گیری از آن مواد اولیه این محصول را وارد کنند.
وی افزود: این دستور العمل بانک مرکزی و وزارت صمت موجب شد تا هم تاریخ پیش فاکتورها که حداکثر دو ماه بود منقضی شود و باید پیش فاکتور جدید تهیه می کردیم و هم اینکه تأیید ثبت سفارش ها در وزارت صنعت، معدن و تجارت به ابطال رسید و باید مجدداً از ابتدا در سامانه ثبت سفارش درخواست خودرا مطرح نماییم.
تاجدار افزود: البته این فرآیند را طی کردیم و وقتی به بانک مرکزی مراجعه کردیم که چرا ارز داده نمی گردد می گویند تقاضای ارز زیاد است و عرضه ارز در سامانه کم است تا به شما داده شود.
این مقام مسئول در صنعت دخانیات اشاره کرد: این اتفاقات سبب شده تا فعالیت ۷ واحد صنعتی تولید سیگار و دخانیات کاملاً متوقف شده و مابقی واحدها نیز ۵۰ درصد فعالیت داشته باشند یک واحد نیز اعلام نموده با ۷۰ درصد ظرفیت در حال تولید است.
تاجدار افزود: هم اکنون مواد اولیه وارد گمرک شده اما چون گواهی آماری از طرف بانک مرکزی صادر نشده است اجازه ترخیص از گمرک داده نمی گردد. این در صورتیکه هزینه ریالی گواهی های آماری ارز نیمایی را همان زمان آماده کرده بودیم که آن موقع در تاریخ ۱۵ اردیبهشت، نرخ درهم در سامانه نیما ۴، ۴۰۰ تومان بود اما زمانی که در تاریخ ۲۴ خرداد اعلام نمودند گروه کالایی مواد اولیه تولید سیگار تغییر کرده، نرخ درهم در سامانه نیما به ۴۸۰۰ رسیده بود.
وی اشاره کرد: حتی اگر همین امروز هم به واردکنندگان مواد اولیه سیگار اجازه ترخیص این کالا از گمرک داده شود نرخ درهم در سامانه نیما به ۵، ۸۰۰ تومان رسیده است این اتفاق سبب شد ظرف دو ماه در صورتیکه شرکت های تولید سیگار ۸ میلیارد تومان برای واردات این کالا تهیه کرده بودند باید سه میلیارد تومان دیگر زیان بدهند و ۱۱ میلیارد تومان برای خرید ارز از سامانه نیما هزینه کنند.
تاجدار نتیجه این اقدام را توقف تولید سیگار در داخل و افزایش قاچاق آن در بازار توزیع عنوان نمود و اظهار داشت: قبول داریم دخانیات کالای اساسی نیست اما کالای لازم است و ۱۲ میلیون نفر مصرف کننده در کشور دارد.
به گفته تاجدار در صورتیکه در دهه ۷۰ حدود ۸۵ درصد بازار سیگار بوسیله قاچاق تامین می شد طی دو دهه گذشته توانستیم قاچاق سیگار را به تولید داخل تبدیل نماییم اما مجدداً با عدم تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه آن، شاهد افزایش توزیع سیگار قاچاق در بازار هستیم.
رئیس هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان صنعت دخانیات اشاره کرد: کل ارز مورد نیاز برای واردات مواد اولیه تولید سیگار در داخل ۳۰۰ میلیون یورو در سال است و این صنعت ۵۰ هزار نفر اشتغال مستقیم به وجود آورده است. ضمن اینکه ۷۰ درصد مواد اولیه مورد نیاز برای آن وارداتی است و ما ۳۰ درصد مواد اولیه سیگار را در داخل تهیه می نماییم. با توجه به این که مصرف سیگار در کشور سالانه ۶۵ میلیارد نخ است بنظر می رسد با ادامه وضعیت موجود میزان سیگار قاچاق که ۲۰ درصد برآورد می شود تا ۵۰ درصد افزایش یابد.
منبع: متخصص فلز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب