رئیس بنیاد مستضعفان در گفت و گو با ایسنا:
شناسایی 14 منطقه برای محرومیت زدایی، در قلعه گنج چه می گذرد؟
به گزارش متخصص فلز رئیس بنیاد مستضعفان ضمن تشریح فعالیت های مربوط به محرومیت زدایی توسط این دستگاه، از شناسایی 14 نقطه مختلف در كشور برای محرومیت زدایی طبق برنامه زمان بندی شده اطلاع داد.
محمد سعیدی كیا در گفتگو با ایسنا با تشریح برنامه های محرومیت زدایی این بنیاد در نقاط مختلف كشور، اظهار نمود: در دستگاه های مختلف همواره تلاش بر این بوده تا اقدامات مختلفی در جهت رفع محرومیت ها صورت گیرد، اما مهم این است به منظور پیشبرد فعالیت ها الگویی وجود داشته باشد و طبق آن كارها را پیش برد.
وی افزود: اقدامات بسیار زیادی بعد از انقلاب صورت گرفته است و تلاش های بسیار زیادی منجر به نتیجه شده است اما به علت اینكه الگوی تعریف شده ای برای آبادانی روستاها و مناطق محروم نبوده هدف نهایی محقق نشده است، چون كه آبادانی در صورت رفع نیازهای معیشتی مردم فراهم می شود و اگر معیشت در كنار نیازهای آموزشی و بهداشتی مردم مدنظر قرار نگیرد امكان زندگی مناسب در نقاط روستایی و محروم وجود ندارد.
حمایت از واحدهای تولیدی كوچك و متوسط با اعطای وام ۲.۵ میلیاردی
رئیس بنیاد مستضعفان با اشاره به اینكه مقام معظم رهبری در ارتباط با محرومیت زدایی به چند نكته اشاره كردند، اظهار داشت: مسئله مدنظر مقام معظم رهبری این بود كه در كنار فعالیت های عادی مربوط به محرومیت زدایی، یك نقطه محروم شناسایی شود و سپس آبادانی آن در دستور كار قرار گیرد و بعد از آن سراغ نقطه دیگری برویم. علاوه بر این ایشان سفارش كردند از واحدهای كوچك و متوسط اقتصادی و تولیدی حمایت شود كه ما در بنیاد مستضعفان این دو مساله را سرلوحه كار خود قرار داده ایم.
سعیدی كیا با اشاره به ساخت مسكن با كمك سایر دستگاه ها برای خانوارهایی كه دو معلول و بیشتر دارند، تحت پوشش قرار دادن خانواده های مستضعفی كه خداوند سه قلو یا بیشتر به آنها هدیه كرده است، كمك به نیازهای غذایی مادران حاملگی كه نیازمند كمك هستند، ساخت زمین های ورزشی و هم بیمارستان های كوچك با هماهنگی دستگاه های مربوطه همچون وزارت ورزش و وزارت بهداشت به منظور كمك به رفع محرومیت، تصریح كرد: مهم این است كه ما با داشتن یك الگو مسیر خویش را پیش ببریم و با عنایت به سفارش های مقام معظم رهبری تصمیم گرفته ایم بعد از آبادانی یك نقطه، نقطه دیگری را مشخص كرده و در جهت آبادانی آن اقدام نماییم.
تشریح عمده اقدامات بنیاد مستضعفان در نقاط محروم
وی ادامه داد: از اقدامات بنیاد مستضعفان این است كه با كمك بنیاد مسكن، سازمان ملی زمین و مسكن، سازمان بهزیستی و خیرین در جهت خانه دار كردن خانواده های دارای دو معلول به بالا اقدام می كند و با عنایت به این كه ۱۴ هزار و ۱۰۰ خانوار این چنینی در كشور وجود دارد، تابحال ۴۵۰۰ خانوار صاحب خانه شده اند و مابقی خانوارها طی سه الی چهار سال آینده هم صاحب خانه خواهند شد. علاوه بر این به منظور راه اندازی ۲۵۰ زمین ورزشی با وزارت ورزش تفاهم شد و تابحال ۵۰ مورد زمین راه اندازی شده است و مابقی زمین ها به تدریج ایجاد خواهد شد. همینطور با تفاهم نامه ای دوجانبه با وزارت بهداشت قرار بر این شد كه ۴۰ بیمارستان كوچك ۱۰ تختی در مناطق محروم ایجاد شود كه ۳۵ مورد آن به اتمام رسیده است و پنج مورد تا اردیبهشت ماه سال آینده راه اندازی خواهد شد و علاوه بر این ۶۰ بیمارستان دیگر در برنامه قرار دارد.
رئیس بنیاد مستضعفان با اشاره به اینكه برای نخستین بار در كشور، نقطه ای در جنوب كرمان تحت عنوان «قلعه گنج» مدنظر قرار گرفت و طرح جامع آبادانی منطقه تهیه و نقشه راه مشخص شد، اظهار نمود: خدا را شكر می نماییم كه با گذشت بیشتر از ۳.۵ سال در این راه موفق بوده ایم و به این تجربه دست یافته ایم كه اگر مقرر است یك نقطه آباد شود، باید مردم آن منطقه كار و تلاش كنند. به صورت مثال قلعه گنج شهرستانی است كه دارای آب و خاك بسیار مناسبی است و سالانه ۶۰۰ میلی متر باران در آن می بارد، اما سوال این بود كه چرا چنین منطقه ای باید محروم باشد؟ مردم این نقطه معتقدند هركسی تاكنون به آنجا سرزده به آنها گفته است كه چه می خواهند؟ اما برای نخستین بار است كه به آنها تاكید كرده اند كه اگر هدف آبادانی قلعه گنج است باید دست به كار و تلاش بزنند.
باید قوانین مزاحم از بین برود
سعیدی كیا با تاكید بر اینكه باید فرهنگ كار و تلاش ترویج شود و وظیفه دولت ها این است كه بسترهای لازم را مهیا كنند و مقررات مزاحم را از بین ببرند، اظهار داشت: طبق گفته مسئولان هزاران قانون بدون استفاده در كشور وجود دارد كه مزاحم و دست و پاگیر هستند و این قوانین باید كنار گذاشته شود، كاری كه ما تابحال در كشور انجام نداده ایم. در صورتیكه اگر بستر لازم فراهم گردد و در كنار مقررات زدایی آموزش های لازم مدنظر قرار گیرد و مشوق های مناسب برای كار كردن در نظر گرفته شود مردم با عنایت به استعدادهای بالایی كه دارند اساساً موفق خواهند بود، تجربه ای كه در قلعه گنج شاهد آن بودیم و اگر كسی از نزدیك آنرا نبیند متوجه اقدامات انجام شده نخواهد بود، كاری كه مبنای آن مردم بودند و جهت گیری آن معیشت پایدار می باشد.
وی افزود: مسئولان هر دستگاهی كه قصد خدمت گذاری به مردم را دارند باید با مردم زندگی كنند، همان گونه كه بنیاد مسكن در زمان زلزله بم در كنار مردم بود و زمانی كه مردم در چادر زندگی می كردند آنها هم چنین شرایطی داشتند و زمانی كه برای مردم كانكس تهیه شد آنها هم در كانكس مستقر شدند، ازاین رو آنها در زمان تحمل مشكلات در كنار مردم قرار گرفتند و نتیجه آن اعتماد مردم به آنها بود و ایجاد و باور اعتماد پایه اصلی اعتمادسازی است كه باید به آن توجه كرد.
چه اقداماتی در قلعه گنج انجام شده است؟
رئیس بنیاد مستضعفان به دیگر اقدامات صورت گرفته در قلعه گنج اشاره نمود و اظهار داشت: در این منطقه مشكلات اولویت بندی شد و بعد از آن گروه های توسعه روستایی شكل گرفت و با ایجاد ساختار این فرهنگ رواج یافت كه مردم خودشان باید انتخاب كنند. در قلعه گنج ۱۴۴ روستای بالای ۲۰ خانوار وجود دارد و برای روستاهای با كمتر از ۲۰ خانوار هم برنامه های لازم مدنظر قرار گرفته است، هرچند در ابتدای امر روستاهای بالای ۲۰ خانوار در اولویت قرار گرفتند و از خود مردم ۲۰ نفر انتخاب شدند تا برای تسهیل گری زمینه های لازم را به منظور پس انداز در جهت اشتغال آفرینی ایجاد كنند.
سعیدی كیا اضافه كرد: در قلعه گنج با در نظر گرفتن رقمی از پنج تا ۲۰ هزار تومان فعالیت های مورد نظر به منظور پرداخت وام شروع شد و علت در نظر گرفتن سقف مبلغ این بود كه انتخاب اولیه باید بر اساس شایسته سالاری باشد و مسائل با مبالغ مالی خدشه دار نشود. بعد از آن به مردم اعلام گردید كه به آنها وام تعلق خواهد گرفت و نیاز وام به اشتغال برای متقاضیان مورد بررسی قرار گرفت و بعد از جمع بندی به افراد مورد نیاز و بر مبنای اولویت وام پرداخت گردید تا نیاز برای دریافت وام با مشاركت و از پول خود مردم برطرف شود، هر چند بنیاد مستضعفان هم اعلام نمود هر گروهی به هر میزان كه پس انداز كرده بعد از سه ماه به همان میزان وام برای اشتغال توسط بنیاد مستضعفان در نظر گرفت و بدین منظور برای اشتغال یارانه اعطا شد.
وی افزود: تقریباً دو سال طول كشید تا ۱۴۴ روستا تحت پوشش قرار گرفتند و هم اكنون هم شهرستان های اطراف درخواست كرده اند برای آنها هم چنین رویه ای لحاظ شود. بنیاد مستضعفان به مناطق محروم نرفت كه پول خرج كند و پروژه راه اندازی كند، بلكه اساس كار مردم بودند و با گذشت بیشتر از ۳.۵ سال كه فعالیت خویش را در قلعه گنج شروع كرده ایم، تابحال نزدیك به ۵.۵ میلیارد تومان توسط خود مردم پس انداز شده و جالب است بدانید آنها بعد از دریافت یارانه خود بعد از چند روز و با تنظیم هزینه های زندگی پولشان را به صندوق واریز می كنند و همه مبالغ در بانك قرار دارد و همه روستاها و گروه ها در بانك صاحب حساب هستند.
رئیس بنیاد مستضعفان با اشاره به اینكه در مدت مذكور توسط این بنیاد بیشتر از چهار میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان كمك مالی جهت پرداخت وام لحاظ شده است، بیان كرد: در مجموع حجم پول جمع آوری شده جهت اعطای وام حدود ۱۰ میلیارد تومان است و تابحال تقریباً ۱۱ هزار نفر رقمی معادل ۱۵ میلیارد تومان وام دریافت كرده اند تا اشتغال های خرد خانگی راه بیفتد.
سعیدی كیا با تاكید بر اینكه مهم ترین نكته ی مورد توجه ایجاد امید و فراهم كردن بسترهای تولید است و در كنار عمران و آبادانی مزیت های منطقه ای شناسایی شده است، تصریح كرد: جالب است كه بدانید در قلعه گنج كنجد زیادی وجود داشت اما كارخانه روغن كشی نداشتند در نتیجه با هلدینگ های بنیاد صحبت كردیم و كارخانه روغن كنجد راه اندازی شد و قرار نیست كه همیشه این كارخانه توسط بنیاد مستضعفان اداره شود. در همین زمینه به كنجد كاران اعلام گردید كه تعاونی تشكیل دهند و كارخانه را بخرند. علاوه بر این قرار بود كارخانه رب ایجاد نماییم كه بخش خصوصی درخواست فعالیت كرد و به آنها جهت راه اندازی كارخانه وام اعطا كردیم و هم اكنون دو كارخانه رب گوجه فرنگی، سه كارخانه فرآوری خرما و هم سردخانه مورد نیاز در قلعه گنج وجود دارد.
وی افزود: این در شرایطی است كه به جهت پشتیبانی از واحدهای تولیدی كوچك و متوسط تا دو میلیارد تومان وام پرداخت می شد كه این رقم هم اكنون به ۲.۵ میلیارد تومان هم افزایش یافته است و خوشبختانه مردم با دریافت وام های مختلف كسب وكارهای گوناگونی را بوجود آورده اند. ما بعنوان مدیران برنامه ریز كشور باید باور نماییم كه مردم از توانایی، استعداد و خلاقیت برخوردار می باشند و اگر امكان ظهور و بروز برای آنها ایجاد شود به صورت حتم شاهد محرومیت زدایی خواهیم بود و مسأله ای كه در مورد قلعه گنج به حقیقت پیوست رفع محرومیت زدایی و افزایش ضریب امنیت به بیشتر از ۷۰ درصد هستیم.
رئیس بنیاد مستضعفان خاطرنشان كرد: در مورد اعطای وام های اشتغال زا هم باید تصریح كرد كه این روند چندین ماه طول كشید تا به نتیجه برسد. در این راستا باید از معاونت توسعه روستایی نهاد ریاست جمهوری هم تشكر كرد چراكه علاوه بر پنج درصد یارانه ای كه بنیاد مدنظر قرار داده است، پنج درصد یارانه هم توسط این معاونت اعطا می شود یعنی ۱۰ درصد سود تسهیلات توسط بنیاد و معاونت توسعه روستایی پرداخت می شود و خوشبختانه شاهد پرداخت وام به متقاضیان هستیم. مساله دیگری كه در این رابطه وجود داشت این بود كه عنوان می شد آیا روستاییان امكان عرضه ی تضمین دارند یا خیر؟ ما نسبت به دو مبحث توجیه اقتصادی و تضمین بسیار جدی برخورد كردیم و با روان سازی و ساده سازی مسیر و ایجاد سیستم پایش بسیار قوی باید اعلام نماییم كه خوشبختانه روستاییان در بازپرداخت وام بسیار موفق عمل كردند و تنها حدود دو درصد معوقات بانكی وجود دارد.
سعیدی كیا با اشاره به اینكه تابحال ۲۸۶۵ طرح توسط بانك با رقمی معادل ۱۴ میلیارد ریال تصویب شده است و از آنها تابحال ۱۵۵۲ طرح با اشتغال زایی ۱۰۸۲۵ نفر به بهره برداری رسیده اند و در حال تولید هستند كه هزینه هر اشتغال به ازای هر نفر حدود ۶۰ میلیون تومان بوده است.
برنامه بنیاد مستضعفان برای محرومیت زدایی ۱۴ منطقه محروم كشور
وی ادامه داد: بعد از عمران و آبادانی قلعه گنج و زمانی كه متوجه شدیم باید به چه شكل عمل نماییم با روشی كاملاً علمی همه اطلاعات مورد نیاز در كشور را جمع آوری كردیم و با در نظر گرفتن پارامترهای مختلف حدود ۱۰ منطقه دیگر هم انتخاب شدند و چهار منطقه دیگر هم تا بهار سال آینده انتخاب خواهند شد تا بعنوان محروم ترین نقاط كشور در جهت آبادانی آنها اقدام نماییم و بعد از آبادانی این ۱۴ نقطه، انشاالله در هر استان تلاش خواهیم كرد یك نقطه را شناسایی و در جهت محرومیت زدایی آن عمل نمائیم.
به قول رئیس بنیاد مستضعفان لنده در كهكیلویه و بویراحمد، چالدران در آذربایجان غربی، مانه و سملقان در خراسان شمالی، ملك شاهی در ایلام، گرمی در اردبیل، زهك و قصر قند در سیستان و بلوچستان، سروآباد در كردستان و لارك و كوشااحمدی در هرمزگان ۱۰ منطقه ای هستند كه بعنوان محروم ترین نقاط در كشور انتخاب شده اند و قرار بر آبادانی آنهاست.
سعیدی كیا با تاكید بر اینكه وظیفه مسئولان كشور این است كه با داشتن الگو، برنامه و حضور منظم در جهت آبادانی مناطق محروم ایران گام بردارند، اظهار نمود: با پول نفت آنگونه كه لازم است آبادانی ایجاد نمی گردد و ما در این رابطه طی سالیان اخیر كسب تجربه كرده ایم و می دانیم كه هرچند یكسری مقدمات فراهم گردد اما آنگونه كه باید آبادانی صورت نمی گیرد و وظیفه دولت و حكومت این است كه بسترهای لازم جهت فعالیت های تولیدی و اقتصادی فراهم آورد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب