دولت فعلی چند سد و در كدام استان ها ساخت؟

دولت فعلی چند سد و در كدام استان ها ساخت؟

به گزارش متخصص فلز از آغاز فعالیت دولت تدبیر و امید 40 سد در 18 استان كشور ساخته شده است.


به گزارش متخصص فلز به نقل از ایسنا، ماجرای سدسازی در ایران از سال های پایانی دهه ۲۰ شروع شد و تابحال ۱۷۲ سد ملی در سطح ایران به بهره برداری رسیده و قرار شده که تا سال ۱۴۰۰ این تعداد به ۲۱۴ سد افزایش یابد. این در شرایطی است که در گذشته روند سدسازی بسیار کند بود؛ بگونه ای که در دولت های اول و دوم تنها یک سد، در دولت سوم سه سد و در دولت پنجم هم دو سد به بهره برداری رسید اما از دولت ششم و هفتم می توان بعنوان دولت های میانه رو در سدسازی یاد کرد؛ چونکه در هر کدام از آنها ۱۳ سد به بهره برداری رسید.
در این بین بعد از دولت ششم، کشور با حجم وسیع سدسازی روبه رو بود؛ به صورتی که تنها در دولت هشتم ۳۵ سد به مدار بهره برداری وارد شد. در ادامه این روند، در دولت بعد یعنی دولت نهم، از اول مهرماه سال ۱۳۸۴ تا آخر شهریور سال ۱۳۸۸ بالغ بر ۱۸ سد به بهره برداری رسید اما قله سدسازی در دولت دهم و با تعداد ۳۹ سد قرار داشت. بعد از آن، دولت تدبیر و امید، به شکل جدی در بحث سدسازی مورد انتقاد قرار گرفت.
دولت امید 40 سد ملی ساخت/ بیشترین تعداد در کرمانشاه
با این وجود در این دولت 40 سد افتاح و هفت سد هم آبگیری شد. که استان کرمانشاه با هفت سد با حجم مخزن 530 میلیون متر مکعب بیشترین سهم را به خود مختص کرده است، همینطور در استان آذربایجان شرقی یک سد با حجم 49 میلیون متر مکعب، استان آذربایجان غربی سه سد با حجم 471 میلیون متر مکعب، استان اردبیل سه سد با حجم 88 میلیون متر مکعب، استان اصفهان یک سد با حجم 207 میلیون متر مکعب، استان اصفهان یک سد با حجم 207 میلیون مترمکعب، ایلام سه سد با حجم 2883 میلیون مترمکعب، استان چهارمحال و بختیاری یک سد با حجم 27 میلیون مترمکعب، استان خراسان جنوبی، خراسان رضوی و خراسان شمالی به ترتیب، یک سد با حجم 9 میلیون مترمکعب، سه سد با حجم 82 میلیون مترمکعب و دو سد با حجم 26 میلیون مترمکعب راه اندازی شد.
همینطور در این سال ها در استان های خوزستان یک سد با حجم هفت میلیون مترمکعب، سیستان و بلوچستان یک سد با حجم 67 میلیون مترمکعب، فارس دو سد با حجم 144 میلیون مترمکعب، گیلان یک سد با حجم 105 میلیون مترمکعب، لرستان چهار سد با حجم 418 میلیون مترمکعب، هرمزگان یک سد با حجم 61 میلیون مترمکعب، همدان دو سد با حجم 14 میلیون مترمکعب و کردستان سه سد با حجم 94 میلیون مترمکعب راه اندازی شد.
هفت سد در این دولت آبگیری شد
علاوه بر این هفت سد چراغ ویس، کلقان، گلورد نکا، کرم آباد، نم رود و تازه کند ( قباله یا سمبورچای) با حجم مخزن 518 میلیون مترمکعب و آب قابل تنظیم سالانه 448 میلیون مترمکعب در این دوره فقط آبگیری شده است.

در این راستا رضا اردکانیان، وزیر نیرو در پاسخ به سؤالی در خصوص اینکه وضع سدسازی در کشور با وجود انتقادات سال های گذشته به مبحث سدسازی چگونه است؟ به ایسنا اظهار داشت: بیشتر از ۴۷ هزار سد بزرگ در دنیا وجود دارد که نیمی از آن در چین است و بخش قابل توجهی در نیمه دوم قرن بیستم ساخته شده است و کشورهای معدودی هستند که سدسازی هایشان را در قرن ۲۱ شروع کرده اند.
وی با اشاره به اینکه ما ته جدول هستیم که در سال های جنگ تحمیلی، ساخت و ساز سد را محدود کرده بودیم، اظهار داشت: در سال ۱۳۵۷ تعداد ۱۹ سد ملی ساخته شد. آن زمان وقتی وارد عرصه سدسازی شدیم سراغ سدهای بزرگ رفتیم که با یک سد حجم زیادی از آب را جمع آوری کند.
وزیر نیرو اضافه کرد: در مبحث شبکه ها هم بعد از ساخت سد شاهد ساخت شبکه های اصلی خواهیم بود. ما در سال ۱۳۵۷، ۵۵۲ هزار هکتار شبکه آبیاری زهکشی اصلی داشتیم که در طول ۳۵ سال یک میلیون و ۵۷۳ هزار هکتار به آن افزوده شد و در سال ۱۳۹۲ به ۲ میلیون و ۱۲۵ هزار هکتار رسید و تا آخر این دولت به ۲ میلیون و ۴۵۴ هزار هکتار خواهد رسید.
صدور خدمات فنی و مهندسی به خارج از کشور در حوزه سدسازی و نیروگاه سازی
همینطور بهروز مرادی -مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران - درمورد تغییر رویکرد سدسازی در کشور، به ایسنا اظهار داشت: سدهایی که تا کنون ساخته شداند، در مدیریت سیلاب نقش ویژه ای داشته اند و الان شرایط بگونه ای است که باید رویکردها نسبت به سدسازی تغییر کند.
برای روان آب هایی که وارد دریای عمان و خلیج فارس می شوند، به قول مرادی از قدیم برنامه هایی داشته ایم، اما باید سدهای دیگری ساخته شود تا کلیه روان آب هایی که از منطقه سیستان و بلوچستان و هرمزگان خارج می شود را کنترل کند.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با بیان این که برای ایجاد سدها و مخازن بزرگ همچون سد بختیاری به اعتبارات سنگینی نیاز داریم، اظهار داشت: برای این مسئله مذاکراتی را با کشورهای خارجی داشته ایم که بتوانیم این طرح ها را با استفاده از فاینانس خارجی تأمین مالی نماییم و به محض این که منابع مالی آن مهیا شود این طرح ها را وارد مرحله ی اجرایی خواهند کرد.
وی با اشاره به اقداماتی که برای سدها صورت گرفته است، افزود: بحث گردشگری روی سدها، مهار روان آب ها و ایجاد سدها با هدف مهار سیلاب همچون برنامه هایی است که حالا در دست اجرا داریم، اما برای این که چند سد دیگر باید در کشور ساخته شوند، باید مطالعاتی صورت گیرد تا بتوان در اینباره اطلاعات دقیقی را ارائه نمود. در استان لرستان که یک منطقه سیل خیز است، دو سد در دست مطالعه قرار دارد که باید برای مهار سیلاب این دو سد را ایجاد نماییم.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با اشاره به صدور خدمات فنی و مهندسی به خارج از کشور در حوزه سدسازی و نیروگاه سازی، اظهار نمود: این مسئله را با عنایت به قابلیت های بسیار بالایی که کشور در این دو صنعت دارد، در پیش گرفته ایم و با کشورهای منطقه هم برای این مسئله وارد مذاکره شده ایم.
مرادی در پاسخ به این سؤال که برای مهار سیلاب چه تعداد سد باید در کشور ساخته شود، اظهار داشت: با عنایت به این که بخشی از سدسازی در اختیار شرکت آب نیرو قرار دارد و شرکت آب منطقه ای در این عرصه فعال است، نمی توان عدد دقیقی اعلام نمود اما حالا ۲۰ ساختار را در دست بررسی داریم که مطالعات آن در فاز یک قرار گرفته است و در بخش شناخت هم همین مقدار در دستور کار قرار دارد که منتظر دریافت مجوزهای زیست محیطی آن هستیم.
سدها برای اهداف مختلفی همچون ذخیره و تأمین آب، تولید برق، اهداف تفریحی و کنترل سیلاب ساخته می شوند و در طول تاریخ یکی از نمادهای توسعه جوامع بوده است که برخی تنها با هدف کنترل سیلاب ساخته شده اند. حتی سدهایی که با اهدافی غیر از کنترل سیلاب ساخته می شوند، می توانند در مدیریت سیلاب با دوره بازگشت های کوچک هم مفید باشند.



1399/03/02
11:05:30
3064
5.0 / 5
تگهای خبر: تولید , خدمات , دولت , ساخت و ساز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
متخصص فلز Metal Pro
متخصص فلز Metal Pro
metalpro.ir - حقوق مادی و معنوی سایت متخصص فلز محفوظ است

متخصص فلز

فلزکار متخصص فلزات