چرا عربستان باید به جنگ قیمت نفت خاتمه دهد؟

چرا عربستان باید به جنگ قیمت نفت خاتمه دهد؟

متخصص فلز: شهرتی كه عربستان سعودی بعنوان تولیدكننده نفت مطمئن و مسئول برای خود دست و پا كرده بود، در صورت ادامه جنگ قیمت و سهم بازار به خطر خواهد افتاد.



به گزارش متخصص فلز به نقل از ایسنا، پافشاری عربستان سعودی برای اجرای چنین تاكتیكی در شرایطی كه جهان با وضعیت اضطراری روبه رو شده كه وخیم ترین اپیدمی از زمان اپیدمی آنفولانزای سال ۱۹۱۸ بشمار می رود و در آستانه یكی از عمیق ترین ركودهای اقتصادی یك قرن گذشته قرار دارد، فوق العاده خطرناك خواهد بود.

گاهی فضایی كه یك سیاست بر اساس آن اتخاذ می شود به قدری سریع تغییر پیدا می كند كه سیاست مذكور دیگر مناسب نبوده و باید سریعا تغییر داده شود. حالا یكی از آن زمان هاست و اعلام آتش بس در جنگ قیمت اقدام مسئولانه ای از طرف سیاستگذاران عربستان سعودی خواهد بود.

راه انداختن جنگ قیمت در واكنش به از دست دادن سهم بازار به تولیدكنندگان شیل آمریكا در یك دهه گذشته و عدم موفقیت در توافق بر سر كاهش بیشتر تولید نفت با روسیه قابل درك بود. بمحض این كه عربستان سعودی و روسیه درباب واكنش مناسب به شرایط بازار به تفاهم نرسیدند، ریاض استراتژی خودرا از كاهش بیشتر تولید به سرازیر كردن نفت به بازار تغییر داد. در واقع عربستان سعودی با بیان افزایش تولید، برداشت از ذخایر و افزایش ظرفیت برای تحمیل فشار حداكثری به متحد سابق خود، استراتژی خودرا به گزینه تنبیه تغییر داد.

تاكتیكهای این كشور برای وادار كردن طرف مقابل به ازسرگیری مذاكرات طراحی شده است. قیمت نفت برنت در هفته بعد از اعلام تصمیم عربستان سعودی برای افزایش عرضه به میزان بیش از دو میلیون بشكه در روز در آوریل، از ۵۰ دلار به حدود ۳۵ دلار در هر بشكه سقوط كرد.

با این حال از آن زمان وخامت اپیدمی ویروس كرونا موجب تشدیدهای محدودیتهای سفر و تعطیلی كسب و كارها در سراسر جهان شده و از جنگ قیمت تولیدكنندگان بزرگ پیشی گرفته است.

توقف ناگهانی عمده فعالیتها در بعضی از بزرگترین صنایع جهان همچون ایرلاین ها، گردشگری، سرگرمی، خرده فروشی و رستورانها اقتصاد جهانی را به ورطه اولین ركود خود از سال ۲۰۰۹-۲۰۰۸ خواهد كشاند.

كاهش مصرف جهانی نفت از حداكثر یك میلیون بشكه در روز در ابتدای ماه میلادی جاری به راحتی به ۱۰ میلیون بشكه در روز خواهد رسید. بعنوان مثال سفرهای هواپیمایی ترانس آتلانتیك عامل مصرف حدود یك میلیون بشكه در روز نفت و بازار بنزین داخلی آمریكا ۱۰ میلیون بشكه در روز نفت شمرده می شود.

افت ناگهانی مصرف جهانی بود كه قیمت نفت برنت را از شروع هفته گذشته ۱۰ دلار دیگر كم كرد. بازار نفت كه با جنگ قیمت از عرضه اشباع می شود، حالا با ركود جهانی چند برابر بیشتر اشباع خواهد شد. در چنین شرایطی پافشاری روی مواضع خود و ادامه جنگ قیمت برای یك تامین كننده جهانی كه اغلب خودرا بانك مركزی بازار نفت توصیف كرده است، اقدام مسئولانه ای نخواهد بود.

اصرار برای ادامه جنگ قیمت در شرایطی كه اقتصاد جهانی در تنگنای شدیدی قرار گرفته و بانك های مركزی و دولتهای جهان تلاش می كنند هراس مردم را تخفیف دهند، به بی ثباتی اقتصادی و مالی می افزاید.

نفت یكی از بزرگترین صنایع جهان از نظر درآمد، سرمایه گذاری، اشتغال پردرآمد و تاثیر روی زنجیره تامین است. حداكثر كردن اختلال صنعت در چنین شرایطی به هیچ وجه اقدام مسئولانه ای نیست.

افت مصرف و قیمتهای پایین حتی اگر عربستان سعودی سرازیر كردن سیل نفت به بازار را متوقف نماید و به سطح تولید قبلی خود برگردد، همچنان ادامه خواهد یافت. قیمتهای پایین تولیدكنندگان آمریكایی را وادار كرده است در برنامه های فعالیت خود تغییراتی دهند.

در جنگ قیمت قبلی كه در فاصله سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ روی داد، تولیدكنندگان شیل آمریكا در ابتدا مدعی شدند كه می توانند در مقابل سیل عرضه نفت عربستان سعودی و اوپك به بازار تاب بیاورند. تولیدكنندگان شیل در بازنگری برنامه های حفاری و كاهش تولید در مواجهه با افت شدید و پایدار قیمتهای نفت نسبتا عملكرد كندی داشتند. در مقابل عربستان سعودی و متحدانش در گروه اوپك پلاس در اواخر سال ۲۰۱۶ به سرعت وارد عمل شده و تولیدشان را در واكنش به افت قیمتها كاهش دادند. اگر آنها اجازه می دادند قیمتهای نفت برای مدت طولانی تری پایین بماند، ممكن بود به كاهش طولانی مدت ظرفیت زنجیره عرضه دست پیدا كرده و با افزایش باردیگر تولید آمریكا مواجه نشوند.

اعلامیه همكاری اوپك پلاس و كاهش تولید متعاقب آن كه در دسامبر ۲۰۱۶ اعلام گردید زودهنگام بود و موجب شد تولیدكنندگان شیل آمریكا جان باردیگر ای بگیرند و دومین موج رونق نفت شیل روی دهد.

اما این دفعه شرایط بازار متفاوت به نظر می آید. شركتهای شیل بسیار ضعیفتر شده اند و بازارهای سرمایه به میزان فزاینده ای بسته شده اند.

قیمتهای پایین نفت موجب كاهش سریع برنامه های حفاری شده و ظهور ركود تحقق كاهش تولید نفت را تضمین می نماید.

در شرایط اقتصادی و سلامتی اضطراری، رویكرد مسئولانه برای عربستان سعودی اعلام آتش بس در جنگ قیمت خواهد بود.

این اقدام قیمتهای نفت را به سطح قبل از نشست ماه جاری اوپك پلاس برنمی گرداند برای اینكه وضعیت مصرف وخیم شده است و نه شركتهای شیل آمریكا نه سایر تولیدكنندگان اوپك و غیراوپك از این وضعیت خلاصی پیدا نخواهد كرد.

آتش بس می تواند موقتی باشد و اگر عربستان سعودی نگران سطح تولید رقیبان است می تواند بعد از مهار اپیدمی و تثبیت وضعیت اقتصادی، باردیگر حجم تولیدش را بالا ببرد.

بر اساس گزارش رویترز، اگر بحران اقتصادی-نفتی و سلامت جهانی تشدید شود، دولت آمریكا عربستان سعودی را برای تغییر سیاست تولید خود تحت فشار قرار خواهد داد. اما عربستان سعودی می تواند از آمریكا درخواست كند اندكی همكاری اعتمادساز با روسیه داشته باشد و همكاری روسیه می تواند در قبال امتیازهای آمریكا در بخشهایی مانند خط لوله نورد استریم ۲ و تسهیل تحریمها صورت بگیرد.





منبع:

1399/01/06
12:22:37
3643
5.0 / 5
تگهای خبر: اقتصاد , اوپك , بازار , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
متخصص فلز Metal Pro
متخصص فلز Metal Pro
metalpro.ir - حقوق مادی و معنوی سایت متخصص فلز محفوظ است

متخصص فلز

فلزکار متخصص فلزات