بی نظمی دردسرساز عربستان در تعهدی ۶۰ ساله

بی نظمی دردسرساز عربستان در تعهدی ۶۰ ساله

متخصص فلز: حدود سه سال پیش كه اعضای اوپك برای تعهد كاهش تولید كه سبب شد بازار جهانی نفت پس از مدت ها به تعادل برسد، پای میز مذاكره نشستند، كم تر كسی گمان می كرد برخی اعضای بزرگ برای حفظ منافع خود، صلاح این سازمان ۶۰ ساله و بازار جهانی را نادیده بگیرند و با كاهش یا افزایش تولید بی برنامه خود برروی قیمت های جهانی نفت تاثیر بگذارند. این روزها نگاه بازار جهانی نفت باز هم به این كشورها دوخته شده تا قطعات پازل تعادل باز هم كنار هم چیده شوند.



به گزارش متخصص فلز به نقل از ایسنا، طی ماه های اخیر و با خروج آمریكا از برجام و اعمال تحریم نفتی ضد ایران، بازار جهانی نفت كه با تعهد كاهش تولید به تعادل رسیده بود، باز هم متلاطم شد. ترامپ كه تاثیر منفی حذف نفت ایران از بازار جهانی را پیش بینی می كرد، از تولیدكنندگان بزرگ اوپك و هم چنین غیراوپك خواست تولید خویش را بالا برند تا خلاء نفت ایران جبران شود. در این میان عربستان و روسیه با افزایش تولید نفت، درخواست های رئیس جمهوری آمریكا درباره كاهش قیمت های نفت را اجابت كرده و بیشتر از سقف تولید تعیین شده نفت روانه بازارهای جهانی كردند.

اما به نظر می آید بازار به این حجم از تولید نیاز نداشت. حالا و پس از این كه حدود یك هفته از انتشار خبر اعطای معافیت به هشت مشتری نفت ایران از جانب آمریكا انتشار یافته و فعلا سایه تنش های سیاسی از سر نفت برداشته شده است، افزایش تولید عربستان و روسیه سبب كاهش جهانی قیمت نفت شده است، به صورتی كه قیمت ها ۱۵ دلار كاهش یافته است. اتفاقی كه مانند افزایش آن نه برای تولیدكنندگان مطلوب است و نه برای مصرف كنندگان چونكه سبب برهم زدن تعادل بازار می گردد.

به گفته كارشناسان عربستان و روسیه بعد از ناكامی در برنامه افزایش تولید نفت، مجبور به كاهش عرضه روزانه حداقل یك میلیون بشكه نفت هستند چونكه این دو كشور تولید نفت خویش را افزایش دادند و قیمت های جهانی نفت ۱۵ دلار به ازای هر بشكه كاهش پیدا كرد.

آخرین میزان تولید عربستان و روسیه

عربستان ماه گذشته میلادی روزانه ۱۰ میلیون و ۷۰ هزار بشكه نفت خام و نزدیك به بالاترین ركورد خود تولید كرد كه در مقایسه با ماه مه روزانه ۷۰۰ هزار بشكه افزایش نشان داده است. در همین حال روسیه اخیرا اعلام نمود كه ركورد تولید روزانه ۱۱ میلیون و ۴۱۰ هزار بشكه را ثبت كرده است و این رقم نسبت به ماه مه ۴۴۰ هزار بشكه افزایش نشان داده است.

به عبارت دیگر عربستان سعودی و روسیه كه هر دو در ماه های اخیر تولید نفت خویش را افزایش داده اند، مسئول كاهش ۱۵ دلاری قیمت های جهانی این ماده هستند و باید حداقل روزانه یك میلیون بشكه از تولید نفت خام خود بكاهند.

تاثیر افزایش تولید عربستان و روسیه بر تولیدكنندگان كوچك

از آنجاكه بازار جهانی نفت به میزان مشخصی از نفت نیاز دارد و عرضه و تقاضا در این بازار معمولا از طریق روشنی پیروی می كند، افزایش تولید بزرگ ترین عضو اوپك و بزرگ ترین كشور تولیدكننده غیراوپك سبب می گردد قیمت نفت كاهش پیدا كند و برای تولیدكنندگان كوچك به مرز خطر برسد. كاهش قیمت نفت به اعضای كوچك تر حاضر در بیانیه همكاری كشورهای عضو و غیرعضو اوپك كه قادر نبوده اند به اندازه روسیه و عربستان تولید نفت خویش را بالا برند، آسیب رسانده است.

موضع ایران چیست؟
بر طبق این گزارش، ایران پیش تر اعلام نموده بود كه تخطی از سهمیه های تولیدی تعیین برای اعضای اوپك غیرقانونی می باشد و سهم بازار دیگر اعضای این سازمان را از بین می برد. به قول حسین كاظم پور اردبیلی - نماینده ایران در هیات عامل سازمان كشورهای صادركننده نفت (اوپك) - افزایش عرضه سبب كاهش قیمت های جهانی نفت خام و كاهش درآمدهای دیگر اعضای این سازمان شده است، در حالیكه این شرایط به كمك ترامپ در انتخابات میان دوره ایالات متحده آمریكا آمد. روسیه و عربستان با افزایش تولید نفت، قیمت های جهانی این كالای راهبردی را در یك ماه گذشته ۱۵ دلار كاهش دادند و این شرایط تنها سبب ارزان شدن قیمت بنزین در آمریكا به نفع ترامپ شد.
كاظم پور اردبیلی تصریح كرد: عربستان و روسیه باید تولید نفت خویش را كاهش دهند، آنها باید روزانه یك میلیون بشكه از تولید خود بكاهند، در غیر این صورت كسی آنرا به حساب نمی آورد. اما با بندها و شرایط مشخص به گونه ای كه افزایش تولید یكجانبه انجام نشود، ما حاضر به پیوستن به این توافقنامه خواهیم بود.
بیژن زنگنه، وزیر نفت هم اخیرا در نامه ای خطاب به محمد سانوسی باركیندو - دبیركل اوپك - خواهان توقف فعالیت كمیته مشترك وزارتی نظارت بر توافق اوپك، اوپك و هم چنین كمیته مشترك فنی شده است.

چه خواهد شد؟

كشورهای عضو و غیرعضو اوپك به منظور نهایی كردن تصمیم خود برای سال ۲۰۱۹ در وین گردهم می آیند، احتمال می رود آنها درباره همكاری دائمی تر و بلندمدت بحث و گفت وگو كنند. صدوهفتاد و پنجمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی اوپك ششم دسامبر (پنجشنبه، ۱۵ آذرماه) و پنجمین نشست مشترك وزیران نفت و انرژی اوپك و غیراوپك هفتم دسامبر (جمعه ۱۶ آذرماه) در وین برگزار می گردد كه به نظر می آید جدیدترین تصمیم ها درباره میزان تولید اعضای اوپك در این نشست مورد بحث و بررسی قرار بگیرد.

در این راستا، مرتضی بهروزی فر - كارشناس حوزه انرژی - با اشاره به تحریم های نفتی ضد ایران، اظهار نمود: زمانی كه استارت تحریم های ایران زده شد و میزان صادرات نفت ایران از حدود ۲.۵ میلیون بشكه به ۱.۷ رسید، جای خالی ایران توسط عربستان و به خصوص روسیه پر شد. به علت افزایش تولید دو كشور مذكور قیمت جهانی نفت كاهش پیدا كرد و تنها راه افزایش قیمت كاهش تولید است.

وی به این سوال كه عربستان و روسیه حاضر به كاهش تولید خود خواهند شد یا خیر، اینگونه پاسخ داد: این دو كشور بزرگ ترین صادركنندگان نفت دنیا هستند و از كاهش قیمت نفت بیشترین ضرر را خواهند كرد. ازاین رو چاره ای به جز كاهش تولید ندارند.




1397/08/20
15:46:43
4982
5.0 / 5
تگهای خبر: اوپك , بازار , تولید , تولیدكنندگان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
متخصص فلز Metal Pro
متخصص فلز Metal Pro
metalpro.ir - حقوق مادی و معنوی سایت متخصص فلز محفوظ است

متخصص فلز

فلزکار متخصص فلزات