گزارش متخصص فلز؛

پایان عصر تشنگی دشت های تشنه کهگیلویه و بویراحمد نفس چاق می کنند

پایان عصر تشنگی دشت های تشنه کهگیلویه و بویراحمد نفس چاق می کنند

متخصص فلز: کم بارشی در سالهای اخیر نگاه به توسعه سد سازی اصولی در کشور را پررنگ تر کرده تا دشت های مستعد اما تشنه نفسی را با جریان آب های مهار شده، چاق کنندـ



خبرگزاری مهر، گروه استان ها - زهرا زارع: کهگیلویه و بویراحمد ۱۱ درصد روان آب های کشور را در خود دارد و بر قامت رشته کوه هایش، تنها ارثیه ماندگار آسمان، برف است.
طی سالیان متعدد، بهره وری استان از روان آب ها و سیلاب ها از یک درصد نیز فرا تر نمی رفت.
مشکلات تامین آب کشاورزی
با گذر زمان و فشار تغییرات اقلیمی، کاهش ذخایر برفی و خشک شدن چشمه ها سبب شد تا کشاورزی مناطق استان و حتی جنوب غرب کشور با مشکلات تامین آب مواجه شود.

با چالش ایجاد شده، مدیریت تنها بخشی از روان آب ها و سیلاب ها می توانست در کنار کاهش خسارت ها، پایانی بر تهدید زیست بوم های مختلف شود. در قلب کهگیلویه و بویراحمد مناطق گرمسیری مانند شهرستان کهگیلویه لطمه محسوس تری در محور بارندگی ها پیدا کردند.
کار تا جایی پیش رفت که خیلی از زمینهای مستعد کشاورزی بی آبی را عمیقاً بر خود حس کردند. دشت هایی که در راه سیلاب ها بودند نیز، به دلیل گسیل بارش ها به پایین دست جز خسارت چیزی به دنبال نداشتند.
با شکل گیری نگاهی نو، ایجاد سدهای سبک و سنگین در راه رودها و سیلاب ها در دستور کاری قرار گرفت. پروژه هایی در دولت های قبل کلید خورد که روند لاک پشتی آنرا به دولت سیزدهم رساند.
عزم دولتمردان برای پایان عصر تشنگی جزم شد تا امروز دو سد کوهبرد و سرپری پایان داستان بخشی از مشکلات کشاورزان منطقه را با لبخند همراه سازد.

فرماندار کهگیلویه اظهار داشت: دو سد کوهبرد و سرپری در شهرستان کهگیلویه حدود ۸۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی را آبیاری خواهد نمود.
سید حمزه محقق زاده در گفت و گو با خبرنگار مهر، اضافه کرد: ظرفیتهای مطلوب سد سازی در شهرستان بوجود آمده و سد سرپری در ۲ کیلومتری دهدشت علاوه بر کاربرد کشاورزی با هدف گردشگری نیز ساخته شده که افزون بر ۵۰ درصد پیشرفت دارد.
محقق زاده خاطرنشان کرد: بر مبنای پیشبینی جهاد کشاورزی استان، بالغ بر ۱۵۰ میلیارد تومان برای تکمیل سد و پرداخت دیون پیمانکار و زمینهای کشاورزی کنار دست این سد هزینه خواهد شد.
وی عنوان داشت: سد کوهبرد نیز به بهره برداری رسیده اما نیازمند حمایت ها و کمک های ویژه در مورد انتقال آب به دشت های زیردست سد است.
محقق زاده ضمن اشاره به سد سرپری تصریح کرد: این سد هم افزون بر ۲۵۰ میلیارد تومان هزینه دارد که پیشبینی می شود در صورت تامین اعتبار سال ۱۴۰۳ به بهره برداری برسد.

محقق زاده اضافه کرد: ما هم پیگیر هستیم که تا پایان دولت این دو پروژه به حد مطلوب و تکمیل برسد.
فرماندار کهگیلویه ضمن تقدیر از پیمانکار سد شهید دلنسب کوهبرد اظهار داشت: امیدواریم مطالبات مردم و پیمانکار پرداخت گردد.
امام جمعه دهدشت اظهار داشت: ایجاد ظرفیت هایی مانند سد آبریز می تواند مشکلات زیادی را در شهرستان حل کند.
حجت الاسلام علی وحدانی فر اضافه کرد: زمینهای مستعد شهرستان در مجاورت این سدها تشنه و بی آب مانده اند و سد آبریز هم جلوی طغیان سیلاب ها و لطمه ها را می گیرد وهم موجب کمک به کهگیلویه می شود.
حجت الاسلام وحدانی فر با اشاره به اینکه ۳۶ هزار هکتار زمین در کهگیلویه و چرام چشم انتظار آبریز هستند تصریح کرد: مطالبه عموم مردم راه اندازی سد آبریز است.
وی ضمن اشاره به سطح دریاچه کوهبرد و حجم آب ذخیره این سد، بر لزوم افزایش ارتفاع تا هفت متر تاکید نمود.
وحدانی فر در مورد مزایای افزایش ارتفاع سد اظهار داشت: این سد هم اکنون ظرفیت ۲ و نیم میلیون متر مکعب ذخیره سازی آب را داراست که در صورت افزایش ارتفاع هفت متری تا پنج میلیون متر مکعب آب ذخیره خواهد شد.

راه پیشرفت کهگیلویه کشاورزی است
امام جمعه دهدشت تصریح کرد: اگر این افزایش صورت بگیرد، سطح زمینهای آبیاری شده از ۴۰۰ هکتار به ۸۰۰ هکتار خواهد رسید.
وی با اشاره به اینکه تنها راه اول، دوم و سوم پیشرفت کهگیلویه توسعه کشاورزی است اضافه کرد: سفرهای رئیس جمهور به استان برکات زیادی داشت، اما سهم وزارت کشاورزی از بقیه کمتر بود.
۳۵۰ هزار متر مکعب حجم عملیات خاکی
مسؤول پروژه سد شهید دلنسب کوهبرد اظهار داشت: فاز اول طرح با حجم عملیات خاکی ۳۵۰ هزار متر مکعب تمام شده است.
احسان تابش نژاد در گفت و گو با خبرنگار مهر، اضافه کرد: مشخصات فنی این طرح شامل طول تاج ۳۶۰ متر، ارتفاع از کف ۲۶ متر و نیم، عرض کف سد ۱۱۰ متر و عرض تاج هشت متر است.
وی ضمن اشاره به اتمام و بهره برداری از فاز اول، اظهار امیدواری کرد: فازهای بعدی و عملیات اجرایی آبیاری نوین جهت آبیاری زمینهای زیر دست با همکاری جهاد کشاورزی استان شروع شود.

سد شهید دلنسب کوهبرد بعد از چند سال راکد بودن از سال ۱۳۹۶، در فاز اول شروع به کار با ارتفاع ۲۶.۵ متر و حجم ۲.۵ میلیون متر مکعب تکمیل شد.
سد کوهبرد با هدف آبیاری اراضی کشاورزی دیم حومه غربی دهدشت و کنترل سیلاب و توسعه گردشگری در شهرستان کهگیلویه راه اندازی شد.
تحقق پروژه های سد سازی در کهگیلویه می تواند مسیری برای توسعه کشاورزی با خروجی اشتغال مطلوب در منطقه شود.


منبع:

1402/11/21
09:26:08
358
5.0 / 5
تگهای خبر: دولت , كشور
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
متخصص فلز Metal Pro
متخصص فلز Metal Pro
metalpro.ir - حقوق مادی و معنوی سایت متخصص فلز محفوظ است

متخصص فلز

فلزکار متخصص فلزات